"Z uvedených 420.000 ton sa približne 210.000 ton spotrebuje na
Slovensku, čiže polovica a tá druhá polovica sa vyváža do zahraničia, do
okolitých štátov," priblížil Rebro.
Slovensko podľa jeho slov produkuje repku olejnú hlavne na účel spracovania na metylester repky olejnej (MERO, pozn. TASR). "Nie
je to však jediný produkt z repky, tých produktov je viac. Sú to
produkty pre potravinársky priemysel, pre krmovinársky priemysel, pre
oleochémiu a podobne. Využitie repky je teda významnejšie, väčšie," spresnil.
Pripomenul, že Slovenská republika v súčasnosti nemá spracovateľa, ktorý
by repku spracovával na olej pre potravinársky priemysel. Celková
spotreba olejov pre potravinársky priemysel z repky sa musí pokrývať
dovozom zo zahraničia. "Repkový olej sa dováža z okolitých štátov,
mnohokrát je to teda tak, že repkové semeno ide zo SR von a z tej istej
repky sa k nám dováža olej," podčiarkol.
Dodal, že repka je trhová plodina. "Je to plodina, ktorá je v každom
okamihu predajná a expedovateľná. Farmár – pestovateľ dostáva ihneď po
vypestovaní tejto plodiny peniaze. Sú to prvé peniaze, na ktoré farmár
čaká. Aj z tohto pohľadu je to veľmi dôležitá plodina. Je to taktiež
plodina výhodná z pohľadu ekonomiky pestovania – za repku sú pri
súčasných cenách najvyššie tržby na jeden hektár," uzavrel Rebro.